Historie
Van paleis tot particulier, van Piepers tot Anthus
Anthus. Een naam die vragen oproept. Zoals vanmiddag bij een klant: “Waar komt die naam eigenlijk vandaan?”.
Terwijl ik aan het vertellen was, realiseerde ik me dat deze historische achtergrond misschien leuk is voor meer klanten.
Et voilà.
Rob Piepers
Rob Piepers, de vorige eigenaar van de showroom, oogstte veel lof en respect in Den Haag en ver daarbuiten voor zijn werk als decorateur. Van paleis tot particulier, uniek in zijn soort. Piepers beheersing van oude technieken, waarmee ooit gordijnen, hemelbedden en andere textieldecoraties werden vervaardigd, zette hij in om glamoureuze interieurs te realiseren. Interieurs waarmee hij reacties uitlokte, reacties die hém weer leerden wat zijn klanten mooi vonden.
Piepers’ eigenheid en vakkundigheid leidden tot opdrachten van aanzien. De gordijnen en het tapijt in de Trêveszaal, het baldakijn in de Ridderzaal boven de troon en het baldakijn bij de ingang van de Ridderzaal – alle van zijn hand. Het meest prestigieus is wel de textieldecoratie van het Paleis op de Dam. Een detail uit deze grote opdracht: de binnenkant van de hemelbedden zijn verrassend genoeg gestoffeerd met Paisley-patronen, niet volgens de “voorgeschreven” Empire-stijl. Het was mogelijk not done, maar hij déed het.
Rob Piepers was ook fan van de fin de siècle-stijl: een overdaad aan alles. Vloerbedekking van tijgerprint contrasteerde met de klassieke Empire-meubelen die erop stonden. En de bezoeker werd omgeven door een overdaad aan ’s werelds fijnste en duurste stoffen.
Aan de Juffrouw Idastraat bevond de glitter en glamour zich beneden; op de eerste etage was het atelier. Hier gebeurde het echte werk! Zoveel grandeur en bedrijvigheid op een relatief klein oppervlak.
Bedrijvigheid in het atelier
Vandaag de dag
Inmiddels is de showroom in nieuwe handen. Na de overname moest de unieke sfeer gehandhaafd blijven. Aangepast naar deze tijd met behoud van een aantal karakteristieke stijlkenmerken. Enkele elementen knipogen naar het verleden, zoals het tijgertapijt en de diep donkerrode kastenwand en kozijnen. Het oude wolkenplafond kon niet worden gehandhaafd en heeft nu dezelfde dieprode kleur. De fin de siècle-stijl heb ik in de huidige inrichting op mijn wat eigenzinnige manier laten terugkomen. Een hommage aan Piepers.
De naam Anthus
Om op de bovenstaande klantvraag terug te komen: ook de naam Anthus eert de voormalig eigenaar en de geliefd decorateur. De Latijnse naam Anthus is een geslacht van zangvogels uit de familie van de kwikstaarten en… piepers. Op subtiele wijze is Rob Piepers met de toekomst van het bedrijf verbonden. En als je goed rondkijkt op deze site zie je zelfs een klein vogeltje rondfladderen…
Marlous Schuerman
Textiles and Interior Designer